Khamis, 24 Jun 2010

Kateeeh lembu...

Minggu kedua kite menganggur kite ade dekat tumah tementi..Biasanya mak kalau anak2 dia balik..dia akan excited giler uintuk masak macam2 terutama makanan kegemaran anak2 dia..So sepanjang minggu tu, kite dah dapat naik kan berat badan kite 2 kilo..Huhuhu..Antara juadah2 yang mak buat ialah rojak kateh dan sup tulang kaki..Yang mengidam makan rojak kateh nie tk lain dan tak bukan bosah dan jugak adik..Dia dorang yang tolong mak proses buang bulu2 kaki nie..Heheh kite dah amik dah gmbar adik tgh operate kaki nie..Kite cuma take over bila dah nak habis dah..
Mak beli kaki nie dengan hara 4 hinggit jer sebatang..Murah giler..Kaki nie mula2 mak nak celor jer ..tapi bosah dah salah teknik..Dia pergi rebus..So bulu2 tu takmo tertanggal..Nak tak nak terpaksalah bakar jer bulu2 tue dan kikis sikit2.Prosesnya agak lama dan menjemukan..Kekekek..Bau pun dah macam lembu..Kalau pakai pisau cukur kan senang..Sekali toreh dah licin.Hahahha.Lepas dah siap buang bulu, barulah boleh keluarkan daging lemak dan kologen(bosah bgitau) dibuat..Bab nie mmg best..Bosah toreh sampai ke tulang temjulang..Almaklumlah cheff.. ade skill dia sendiri.Kite pakai toreh jer..Janji licin..Isi2nya dibuat rojak kateh..tulang-tulang plak dibuat sup..tapi kite kurang makan supnya..tkt gemukk...Lagipun sup tulang dengan sup daging rasanya berbeza..rasa sup daging ada manis2 skit berbanding sup tulang..Almaklumlah cuma tulang ..
Untuk rojak kateh..isinya di potong kecik2 dan direbus sampai empuk..lepas tu baru diperap deng an kuah dia..Nyum2..Mak baru perap skejap jer yang lain dah sebuk mencedok..hahahha.Kalau nak tau..selain buat rojak kateh..orang pahang guna isi tu buat masak lemak cili api tau..Rasanya ok lah..boleh masuk jugak..tapi sebab tak biasa kite tak makan bnyak..Itu baru satu hari punya menu..Banyak lagi menu yang mak buat minggu tue..Abang kite sampai ckp kite asik makn best jer kat rumah..Mak kite mmg mcm tue..Itu baru anak..Kalau ada orang datang lagilah beriya2 dia masak..Mak mak..

0 comments: