Ahad, 4 April 2010

masak-masak...

salam semua...

hehhehe..kali ni cik ema nak masukkan menu weekend cik ema..biasanya weekend baru cik ema masak..kalau hari biasa , cik dayah yang akan masak..masa cik ema dkeat penang dulu cik ema boelh dikategorikan rajin jgklah masak..tp skrg cik ema dikategorikan kurang rajin nak masak...(padahal nk ckp malas.)hehhehe..bukan apa..skrg ni cik ema keje stress..balik keje kepala dah tak berapa nk ok...bengong2 jdnya..kesian cik dayah kena layan kakak dia yang spastik niee.sori eh cik dayah..so untuk menggantikan kemalasan dihari yang biasa jadi cik ema pun buat2lah rajin time hujung minggu..

so pagi tadi dgn rajinnya pagi2 cik ema dah keluar pg pasar...sampai pasar lilau2 cari lauk..msj cik dayah tnya nak lauk apa..tp dia kate tak kisha apa2...dalam kepala nk masak ikan singgang cicah sambal belacan..tp semua ikan tongkol ada yng besar2 jerk..alahai anak2 ikan tongkol xde pulak..jalan2 lagi tgk ade ikan pari keck..ahaaaaa..buat ikan pari bakar jerlah..ambik dua ekor..rm 5.60 ok ke tak..mcm mahal jer..tp dua ekor..ah halal jerlah...pastu gi beli santan, gi beli timun, cili api jgn lupa..eh sayur apa eh...nak amik tauge..xkan ikan pari lawan taugehh..eh ade rebung..slurppppp sedap jgk nie..ok clear..alahai hujan pulak...cik ema dgn selambenyer trus redah hujan..nasib tak basah lokoss....sebelum smpai umah cik ema singgah beli pau sambal..sue ckp pau sambal dia sedap...ermm not bad..sedap jgk..dahlah makcik tu bagi lebey..mekasih makcik...semoga murah rezeki makcik...

sampai umah trus siap2 masak nasik lemak..dah lama tk buat nasi lemak..haritu buat tak jadi..santan pekat sgt..kuang2..hari ni kurgkan skit santan dia..dan hasilnya ...teng teng teng...jadi..tp kurg skit rasa lemak dia..ok lah tue kan..heheh.. siap satu kerja..lepas tu cik ema sambung buat bunga cik ema...dalam pukul 10.30 cik ema start masak..masak rebung lepas tue bakar ikan pari..buat sambal dia.. lepas tu siappp...ready untuk makan...so nie la hasilnya...


Rebung masak lemak cili padi..

ikan pari bakar..

0 comments: